Η φέτα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά που κατέχει εξέχουσα θέση στο ελληνικό μεσογειακό τραπέζι.

Συνήθως καταναλώνεται ως ορεκτικό, ωμή ή ψητή με ελαιόλαδο και ρίγανη, είτε αποτελεί συστατικό της χωριάτικης σαλάτας και των παραδοσιακών πιτών.

Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε την φέτα ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π).

Συνεπώς, το όνομα «φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδας και δεν τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Μερικές από αυτές είναι να παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος σε συγκεκριμένη αναλογία, να προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας (Ήπειρο, Θράκη, Θεσσαλία, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Λέσβο και Λήμνο) και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων.

Διατροφική Aξία Φέταςανά μερίδα: 50 γρ1ΣΗΠ από μερίδα2
Θερμίδες (kcal)132,56,6 %
Λιπαρά (γρ)10,813,8 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ)6,733,3 %
Υδατάνθρακες (γρ)2,00,7 %
Φυτικές ίνες (γρ)0,00,0 %
Σάκχαρα (γρ)2,02,2 %
Πρωτεΐνη7,114,2 %
Χοληστερόλη (mg)44,514,8 %
Αλάτι (γρ)1,423,3 %
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).[1] 2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα.  Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο.

H φέτα είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, η φέτα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητητας, καθώς οι πρωτεΐνες της περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ιδανικές αναλογίες. Απαραίτητα ονομάζονται τα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός, οπότε χρειάζεται να τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής.

Επίσης, η φέτα περιέχει λιπαρά, κυρίως κορεσμένα και μικρές ποσότητες υδατανθράκων, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, όπως είναι η λακτόζη.

Επιπρόσθετα, η φέτα αποτελεί μία καλή πηγή βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και η βιταμίνη Β12, και μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος, τα οποία είναι απαραίτητα μεταξύ άλλων για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών μας.

Η φέτα όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η φέτα μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου, καθώς ως ένα ζυμωμένο τρόφιμο περιέχει προβιοτικά, δηλαδή ζωντανούς μικροοργανισμούς που ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα.

Αρκετές μελέτες στη βιβλιογραφία έχουν δείξει ότι μία υγιής εντερική μικροχλωρίδα είναι απαραίτητη τόσο για την καλή υγεία του εντέρου όσο και για την συνολική υγεία. Αντιθέτως, διαταραχές στην σύσταση και ισορροπία των «καλών» και «κακών» βακτηριών του εντέρου σχετίζεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.[2]

Επιπέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η φέτα, μπορεί να συμβάλλουν θετικά στην υγεία των οστών. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και φώσφορο, μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και στην πρόληψη οστεοπόρωσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, η φέτα περιέχει και υψηλή ποσότητα αλατιού, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ιδιαίτερα από άτομα που προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό, συνιστάται προσοχή στην κατανάλωση της φέτας και ενδεχομένως να μειώνεται η ποσότητα αλατιού σε άλλες τροφές στο ίδιο γεύμα, όταν καταναλώνεται μαζί με φέτα. Εναλλακτικά, η φέτα μπορεί να ξεπλένεται με νερό για να μειωθεί το περιεχόμενο σε αλάτι.

Συμπερασματικά, η φέτα αποτελεί ένα αγαπημένο τυρί της ελληνικής γαστρονομίας που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία μας, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα που προσέχουν την πρόσληψη αλατιού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


[1] USDA.Food search. Cheese feta. Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173420/nutrients. (Accessed October 2024).

[2] Bodke H, Jogdand S. Role of Probiotics in Human Health. Cureus. 2022 9:14(11):e31313. doi: 10.7759/cureus.31313.