Τα φασόλια αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη τροφίμων της ελληνικής κουζίνας.
Ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων και υπάρχουν διάφορα είδη φασολιών που διαφέρουν σε χαρακτηριστικά όπως στο χρώμα, στο μέγεθος και στη γεύση τους.
Ορισμένα από τα δημοφιλέστερα είδη φασολιών στην Ελλάδα είναι τα λευκά φασόλια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός αγαπημένου παραδοσιακού πιάτου, της φασολάδας και τα φασόλια γίγαντες, ιδανικοί για πιάτα όπως οι γίγαντες πλακί, όπου ψήνονται με ντομάτα και μυρωδικά.
Στην Ελλάδα συναντάμε και Π.Ο.Π. προιόντα, όπως είναι τα Φασόλια Βανίλιες Φενεού, τα Φασόλια (Γίγαντες Ελέφαντες) Πρεσπών Φλώρινας και τα Φασόλια Κάτω Νευροκοπίου, τα οποία αναγνωρίζονται για την ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
Διατροφική Αξία Λευκών Φασολιών ανά μερίδα:
1 κούπα μαγειρεμένα (179 γρ)1 ΣΗΠ από μερίδα2
Θερμίδες (kcal) 249,0 12,4 %
Λιπαρά (γρ) 0,6 0,9 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) 0,2 0,8 %
Υδατάνθρακες (γρ) 44,9 16,3 %
Φυτικές ίνες (γρ) 11,3 40,3 %
Σάκχαρα (γρ) 0,6 0,6 %
Πρωτεΐνη 17,4 34,7 %
Χοληστερόλη (mg) 0,0 0,0 %
Αλάτι (γρ) 0,02 0,0 %
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο.
Τα φασόλια αποτελούν ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς συνδυάζουν φυσικά διάφορα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή υγεία μας.
Συγκεκριμένα, τα φασόλια αποτελούν μία από τις κύριες πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που νηστεύουν ή ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή.
Παράλληλα, αποτελούν μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ουσιών απαραίτητων για την καλή υγεία του εντέρου.
Εκτός, από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα φασόλια αποτελούν μία εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, καθώς και σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο.
Χάρη στο θρεπτικό τους προφίλ, τα φασόλια μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία μας.
Η κατανάλωση οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μετα ανάλυση επτά προοπτικών μελετών έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη οσπρίων συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 8%.
Η καρδιοπροστατευτική τους δράση μπορεί να αποδίδεται στη βελτίωση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το διαταραγμένο λιπιδαιμικό πρόφιλ. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση οσπρίων φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL-C).
Επιπλέον τα φασόλια μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, καθώς είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στη ρύθμιση του αισθήματος της πείνας. Με αυτόν το τρόπο μειώνεται η πιθανότητα υπερκατανάλωσης φαγητού, έχουμε καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής πρόσληψης και κατ΄ επέκταση του βάρους μας.
Τα φασόλια μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, βελτιώνοντας τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και να δράσουν προστατευτικά στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, χάρη στη θρεπτική τους σύνθεση.
Συμπερασματικά, η ενσωμάτωσή των φασολιών στη διατροφή μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όλους.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

✖