Η Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι), γνωστή και ως «πεταλούδα του Αιγαίου», λόγω του ιδιαίτερου σχήματός της, ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, παρά το γεγονός πως γεωγραφικά βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων. Αυτή της η γειτνίαση με τις Κυκλάδες, άλλωστε, την καθιστά επιπλέον γοητευτική μιας και σε πολλά της σημεία, οι κυκλαδίτικες επιρροές είναι έντονες.

Το όνομά της λέγεται πως προέκυψε από τους Δωριείς που εντόπισαν πρότερα ίχνη κατοικίας από τους Φοίνικες και αποτελεί σύνθεση των λέξεων άστυ και παλαιός. Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, η οποία εκτείνεται έως τον Πλατύ Γιαλό, αποτελεί αληθινό στολίδι και θεωρείται μία από τις ομορφότερες των νησιωτικών προορισμών της Ελλάδας. Πάλλευκα σπιτάκια με μπλε παράθυρα, ανεμόμυλοι, και φυσικά το βενετσιάνικο Κάστρο στην κορυφή της συνθέτουν μοναδικές εικόνες που μένουν αξέχαστες. Το Κάστρο της Αστυπάλαιας, προσφέρει στον επισκέπτη μια ζωντανή αφήγηση τμήματος της ιστορίας του νησιού. Χτίστηκε από τον Τζοβάνι Κουερίνι και κατοικούνταν ασταμάτητα μέχρι το 1943. Από το Κάστρο απολαμβάνει κανείς και εντυπωσιακή πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Εδώ βρίσκεται και η Παναγία η Πορταϊτισσα που θεωρείται η εντυπωσιακότερη εκκλησία της Αστυπάλαιας. Η πλούσια ιστορία του τόπου αποκαλύπτεται και στο Αρχαιολογικό του Μουσείο στον Πέρα Γυαλό.

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας είναι άγριες και βραχώδεις και αρκετές προσεγγίζονται μόνο με βάρκα. Ο επισκέπτης αξίζει να κάνει μια – δια θαλάσσης – επίσκεψη γνωριμίας στις παραλίες του νησιού, έως ότου καταλήξει στις αγαπημένες του. Φυσικά, υπάρχουν και οργανωμένες παραλίες χωρίς όμως να αποτελούν τον κανόνα. Τα νερά είναι παντού γαλαζοπράσινα και καθάρια και σίγουρα όποια παραλία και να επιλέξει να κολυμπήσει κανείς θα τον ανταμείψει. Το Λιβάδι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες και ο ομώνυμος οικισμός τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει παραθεριστές. Τα Καμινάκια, οι Πλάκες και οι Βάτσες αποτελούν δύο, επίσης πολύ αγαπημένες επιλογές του κοινού που εντυπωσιάζουν με τα βαθιά κρυστάλλινα νερά τους.

Γαστρονομία

Η γαστρονομική κουλτούρα της Αστυπάλαιας είναι πλούσια και κερδίζει τον επισκέπτη. Ο (γνωστός και από άλλα νησιά) λαμπριάτης, δηλαδή το ντόπιο κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραδοσιακές συνταγές, και μάλιστα τον Δεκαπενταύγουστο στην γιορτή της Παναγίας  Πορταϊτισσας μοιράζονται πιάτα με αυτή την συνταγή στο κοινό. Στο νησί δοκιμάζει κανείς εξαιρετικό μέλι, μυρωδάτα βότανα αλλά και σπάνιο σαφράν. Τα ντόπια τυριά, όπως η χλώρη, ένας είδος φρέσκου τυριού, αποτελούν «πρέπει» της γευστικής λίστας, ενώ οι πίτες (με διασημότερη την Λαμπρόπιτα), οι κουλούρες και τα ξεροτήγανα συμπληρώνουν το παζλ των τοπικών εδεσμάτων. Το «τραπέζι» της Αστυπάλαιας διαθέτει και χειροποίητα ζυμαρικά, τις μακαρούνες. Τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά δεν θα μπορούσαν να λείπουν, με τους χταποδοκεφτέδες του νησιού να φημίζονται και να είναι περιζήτητοι. Τα πουγκιά με μέλι, τα ξεροτήγανα με μέλι και τα χειροποίητα παστέλια αποτελούν τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους των τοπικών γλυκών.

Πώς να έρθετε

Η Αστυπάλαια είναι νησί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και ανήκει στα Δωδεκάνησα. Μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα, είτε αεροπορικώς με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα, είτε ακτοπλοϊκώς με δρομολόγια που πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Πειραιά.