Η Ανάφη, σύμφωνα με τη μυθολογία, αναδύθηκε από τη θάλασσα, με εντολή του θεού Απόλλωνα, για να σώσει τους Αργοναύτες που είχαν ναυαγήσει εξαιτίας μιας θαλασσοταραχής.
Διατηρεί αναλλοίωτο το όνομά της στο πέρασμα των αιώνων, και τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί πια το απομονωμένο νησί που ήταν. Βρίσκεται στο όριο Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, ανατολικά της νήσου Σαντορίνης με την οποία γειτνιάζει, και αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων αναζητούν ανέγγιχτους από τον μαζικό τουρισμό, προορισμούς. Η μακρά ιστορία του νησιού ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, με αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη κατοίκησης ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Αξίζει να αναφερθεί, πως αποτέλεσε τόπο εξορίας τον 20ο αι., κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά αλλά και του Εμφυλίου.
Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι και αποτελεί ένα τυπικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με πανέμορφα σοκάκια και λευκά σπίτια με επίπεδες οροφές και γαλάζιους τρούλους. Στο υψηλότερο σημείο της Χώρας, βρίσκεται το βενετσιάνικο Κάστρο, που προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο, καθώς και η όμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο νησί θα δείτε και τον περίφημο μονόλιθο του Κάλαμου, τον δεύτερο μεγαλύτερο μετά του Γιβραλτάρ (αν και αρκετοί αμφισβητούν την δεύτερη θέση δίνοντάς του την πρωτιά), ιδανικό για πεζοπορία και αναρρίχηση. Υπάρχουν επίσης οργανωμένα μονοπάτια, που αν έχετε την διάθεση, θα σας ανταμείψουν αποκαλύπτοντάς σας την γνήσια ομορφιά αυτού του μαγικού τόπου.
Οι παραλίες της Ανάφης είναι εντυπωσιακές. Φημίζονται για τη γαλήνη και την καθαρότητα των νερών τους, ενώ είναι ακόμα ανέγγιχτες από την επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά κανόνα ανοργάνωτες. Ο Ρούκουνας, το Κλεισίδι, η παραλία του Αγίου Νικόλα στο λιμάνι είναι οι πιο γνωστές, ωστόσο ακόμα και οι πιο δύσκολες στην προσέγγιση αξίζουν τον κόπο και είναι παραδεισένιες.
Γαστρονομία
Η γαστρονομική κουλτούρα της Ανάφης βασίζεται στον μινιμαλισμό. Το δημοφιλέστερο τοπικό προϊόν του νησιού είναι το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας και διακρίνεται για την γεύση του. Θα το συναντήσετε σκέτο, όμως και σε μία εκδοχή ανακατεμένο με αμυγδαλόψιχα. Θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι και φασκόμηλο είναι μερικά από τα βότανα που παράγει ο τόπος με γενναιοδωρία. Το ανθότυρο, το λαδοτύρι και το βραστό συνθέτουν τα κυριότερα ντόπια τυριά, ενώ γίνονται προσπάθειες και σε ό,τι αφορά τον τοπικό αμπελώνα τα τελευταία χρόνια. Το «στροφυλιάτικο» είναι το χαρακτηριστικό κρασί του νησιού που παρουσιάζει εξαιρετικό γευστικό ενδιαφέρον. Το «κουφέτο», μπουκίτσες αμυγδαλόψιχας με μέλι που παραδοσιακά δίναν στους γάμους είναι ένα από τα πιο γνωστά τοπικά γλυκίσματα. Ακολουθούν τα μελιτερά -γλυκά μυζηθροπιτάκια- και το σησαμόμελο -σησάμι ανακατεμένο με μέλι και κανέλα. Από τοπικές συνταγές κατσικάκια κοκκινιστά, τυρόψωμα, φρεσκοφουρνισμένα ψωμιά και ξεροτήγανα που «σπάνε» μύτη, είναι μερικά από τα όσα θα γευτείτε στα αναφιώτικά τραπέζια σας.
Πώς να έρθετε
Η Ανάφη ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης και προσεγγίζεται ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά.