Κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά του Αγίου Δημητρίου ή στο Κοκκινόκαστρο. Βόλτες και περιπλάνηση στα λαβυρινθώδη γραφικά σοκάκια της Παλιάς Αλοννήσου, με τις εκπληκτικές θέες του νησιού και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Διαδρομές σε πανέμορφα μονοπάτια και επίσκεψη στις μονές και τα υπέροχα ξωκλήσια. Αυτή είναι η Αλόννησος.
Σήμα κατατεθέν της, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βόρειων Σποράδων, το οποίο αναπτύσσεται σε μια θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Αλόννησο και μικρότερα νησάκια και βραχονησίδες, και είναι η πιο εκτεταμένη προστατευόμενη στην Ευρώπη. Στα όρια του Πάρκου ξεδιπλώνεται ένα μοναδικό οικοσύστημα μείξης βιοτόπων της Μεσογείου -χερσαίων και θαλάσσιων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και ευρήματα σημαντικού ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ασφαλώς πρώτο ρόλο έχουν οι διάσημες μεσογειακές φώκιες Monachus Monachus, που εκεί βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Το Πάρκο διαθέτει προσβάσιμα σημεία για τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ποικίλες δραστηριότητες, από κολύμπι και κατάδυση μέχρι περιπάτους και παρατήρηση άγριας ζωής. Ξεχωριστή θέση και αξία στην Αλόννησο έχει ο καταδυτικός τουρισμός, αφού, μαζί με την υπέροχη υποθαλάσσια ζωή, εντοπίζεται ένας κόσμος ναυαγίων και μνημείων από την αρχαιότητα, που από μόνος του ταξιδεύει τους προνομιούχους που έρχονται σε επαφή μαζί του, στον χρόνο.

Γαστρονομία

Στο αλοννησιώτικο τραπέζι δεσπόζουν τα ψάρια -με τα σκήπτρα να κρατά ο περίφημος τόνος Αλοννήσου -μαγειρεμένος με τον κλασικό τρόπο ή με τομάτα, και τα θαλασσινά, με τις γαρίδες, τις καραβίδες και τους αστακούς να γίνονται πηγές μαγειρικής έμπνευσης και πρωταγωνιστές γευστικής απόλαυσης. Καθετί στην Αλόννησο έχει τη νοστιμιά του ολόφρεσκου, του αγνού και του χειροποίητου. Η ψαρόσουπά της, οι μακαρονάδες με θαλασσινά, η ξακουστή τυρόπιτά της. Αυτά και τόσα άλλα αναδύουν μυρωδιές ανόθευτες, αυθεντικής κουζίνας. Κι από δίπλα τους, οι γλυκείς πειρασμοί, τα χαμαλιά -τα πεντανόστιμα αμυγδαλωτά της τυλιγμένα σε φύλλο, πασπαλισμένα με ζάχαρη και αρωματισμένα με κανέλα και μοσχοκάρυδο,  η τοπική γλυκιά μπουγάτσα -η σουλτάνα όπως τη λένε οι ντόπιοι, ή οι λουκουμάδες Αλοννήσου -τα φουσκάκια κατά την τοπική ιδιόλεκτο.

Πως να έρθετε

Η Αλόννησος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και μπορεί εύκολα να προσεγγιστεί ακτοπλοϊκά από την ηπειρωτική χώρα, είτε από τον Άγιο Κωνσταντίνο είτε από τον Βόλο, αλλά και από το Μαντούδι Εύβοιας.