Η θάλασσα έπαιζε ανέκαθεν σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και αποτελούσε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και του πολιτισμού, με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εκτεταμένης ακτογραμμής, έχει μακρά παράδοση στην αλιεία, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων και στην ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Πέρα από τους εμπορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δρόμους που άνοιξε η θάλασσα, ήταν και παραμένει βασική πηγή τροφής για τους Έλληνες. Ψάρια και θαλασσινά έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας, με πολλά από αυτά να έχουν συνδεθεί άρρηκτα ακόμα και μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, είθισται να γιορτάζεται με μπακαλιάρο σκορδαλιά, ενώ την Καθαρά Δευτέρα έχουν την τιμητική τους τα μαλάκια και τα οστρακοειδή.

Ιδιαίτερα αγαπητά στους Έλληνες είναι ο γαύρος και η σαρδέλα. Αλιεύονται σχεδόν όλο το χρόνο με φυσικές μεθόδους αλίευσης, όπως το κρι κρί και η τράτα και καταναλώνονται είτε ως μαρινάτος μεζές είτε ψητά. Είναι ψάρια οικονομικά και εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά. Ξακουστή σαρδέλα είναι εκείνη της Καλλονής, στο νησί της Λέσβου.

Από τα πιο ξεχωριστά ψάρια των ελληνικών θαλασσών είναι και το τονάκι Αλόννησου. Πρόκειται για ένα εκλεκτό προϊόν με πλούσια θρεπτική αξία, το οποίο αφού αλιευθεί συσκευάζεται σε γυάλινα βαζάκια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με μακαρόνια, αλλά και σε σαλάτες.

Εξαιρετικά αγαπημένη είναι και η τσιπούρα, με εκείνη των Δωδεκανήσων να ξεχωρίζει σε γεύση. Πρόκειται για ένα ψάρι που εξαιτίας της λιπαρότητάς του μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στην κουζίνα, από ψητή και τηγανητή, μέχρι πλακί στον φούρνο με λαχανικά.

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τα μαλάκια όπως είναι τα καλαμάρια και το χταπόδι, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ταβέρνες και τα ελληνικά καλοκαίρια, αφού αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για το ελληνικό ούζο.

Η μικροσκοπική αθερίνα που υπάρχει σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες, είναι νόστιμη και εύκολη στο μαγείρεμα. Κουτσομούρα και μπαρμπούνι παντρεύονται τέλεια σε μια κακαβιά, ενώ το συμιακό γαριδάκι, ένα από τα τέσσερα είδη γαρίδας που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες, είναι εξαιρετικά νόστιμο τηγανιτό και τρώγεται ολόκληρο μαζί με το κέλυφος.

Συμπερασματικά, τα ελληνικά αλιεύματα δεν είναι μόνο βασικό στοιχείο της διατροφής, αλλά και αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα, αποτελώντας έναν τομέα, ο οποίος συνεχίζει να συνεισφέρει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην οικονομική ευημερία της χώρας.