Ανήκει στα νησιά του Αργοσαρωνικού και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Για την ακρίβεια μόλις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα αρκεί για να βρεθείτε σε ένα μέρος βγαλμένο από ταινία παλιού κινηματογράφου. Η Ύδρα είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Υπήρξε σημαντικός εμπορικός και ναυτικός κόμβος κατά τον 19ο αιώνα και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Οι ναυτικές της δυνάμεις συνεισέφεραν σημαντικά στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, και συνδέεται με προσωπικότητες όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Ανδρέας Μιαούλης. Η πιο φημισμένη εκδήλωση που αποτελεί παράδοση και τιμά την ναυτική ιστορία του νησιού είναι τα Μιαούλεια. Η αρχιτεκτονική της επίσης είναι χαρακτηριστική. Καλοδιατηρημένα κτήρια με πέτρινες προσόψεις, σκεπασμένα με κεραμίδια, αποτελούν τη βάση κάθε σπιτιού, αρχοντικού ή καπετανόσπιτου συνθέτοντας ένα αποτέλεσμα ομοιομορφίας και αρχοντιάς. Καθώς στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, παρά μόνο γαϊδουράκια και καρότσες, ο επισκέπτης έχει την μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει κάθε καλντερίμι πεζός.
Πρώτη στάση αποτελεί πάντα το λιμάνι. Μπροστά του εκτείνεται η κεντρική παραλιακή οδός Παύλου Κουντουριώτη που στην αριστερή της πλευρά καταλήγει στο χαρακτηριστικό άγαλμα του ναυάρχου Μιαούλη. Εδώ συναντά κανείς και τη Μητρόπολη του νησιού, το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που αποτελεί μουσείο τέχνης. Τα αρχοντικά είναι πολλά και αξιοθαύμαστα, με του Παύλου & Λάζαρου Κουντουριώτη, του Βούλγαρη και του Τομπάζη να ξεχωρίζουν. Η σχέση του τόπου αυτού με τον πολιτισμό είναι βαθιά, και τα μουσεία του αποτελούν όλα απαραίτητη στάση. Η Κιάφα, η παλαιότερη συνοικία του νησιού, χρονολογείται στον 15ο αιώνα και προσφέρει μαγική θέα.
Η πιο γνωστή παραλία είναι από τα βράχια της Σπηλιάς – κάτω από την Υδρονέτα και το Περίπτερο. Η παραλία των Καμινιών του ομώνυμου οικισμού ανήκει επίσης στις πιο περιζήτητες. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η διαδρομή προς τον Προφήτη Ηλία συμπεριλαμβάνεται στις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει το νησί.
Γαστρονομία
Η γαστρονομία της Ύδρας αντικατοπτρίζει έντονα την καθαρόαιμη νησιωτική παράδοση και έχει στο επίκεντρο της την αλιεία. Τα φρέσκα θαλασσινά και το ψάρι αποτελούν το βασικό στοιχείο της τοπικής κουζίνας, με το τοπικό καλαμάρι, τη σουπιά και το χταπόδι, να είναι πρωταγωνιστές. Θα τα γευτείτε είτε με πιλάφι μαγειρεμένα στο μελάνι τους, είτε ψητά. Στην Ύδρα δεν θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές χειροποίητες πίτες, ωστόσο η δημοφιλής τοπική πίτα με χόρτα του νησιού, είναι πεντανόστιμη. Οι γκόγκλες (αντίστοιχες με τις κουρκουμπίνες της Εύβοιας), τα φημισμένα χειροποίητα ζυμαρικά που συνοδεύουν αρκετά πιάτα ή αποτελούν μεμονωμένη γευστική πρόταση, απαρτίζουν και αυτά με τη σειρά τους το καλάθι των τοπικών συνταγών, ενώ από αλμυρές γεύσεις με βάση το κρέας συναντάμε συχνά το κυδωνάτο μοσχαράκι και το στιφάδο.
Εκτός από τους θησαυρούς της θάλασσάς, διάσημα είναι τα υδραίικα αμυγδαλωτά, οι κουραμπιέδες, οι ζαχαρομπακλαβάδες, τα σκαλτσούνια, τα αχλαδάκια, και οι ντόπιες τηγανίτες που στο νησί τις λένε λαλαγγίτες.
Πώς να φτάσετε
Η Ύδρα συνδέεται με την Αθήνα μέσω πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά.