Κρέας, Πουλερικά και Αυγό στη Μεσογειακή Διατροφή
Η παραδοσιακή ελληνική Μεσογειακή διατροφή είναι ένα από τα πιο ισορροπημένα και υγιεινά διατροφικά πρότυπα παγκοσμίως. Στα πλαίσια αυτής της διατροφής, το κρέας καταλαμβάνει περιορισμένη θέση, ενώ τα πουλερικά και τα αυγά έχουν πιο συχνή παρουσία, πάντα όμως με μέτρο. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αποτελούν μέρος μια συνολικά υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή.
Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών και των ιστών. Οι πρωτεΐνες αυτές περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να προσληφθούν μέσω της διατροφής.
Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κ.α.) διακρίνεται για το υψηλό του περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη B12, σελήνιο, ψευδάργυρο, κρεατίνη και σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό και συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
Από την άλλη όμως, αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και ιδιαίτερα επεξεργασμένου (αλλαντικά κ.α.), σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες και ορισμένοι τύποι καρκίνου.[1] [2] Για αυτό και το κόκκινο κρέας καταναλώνεται λιγότερο συχνά και σε μικρές ποσότητες στη Μεσογειακή διατροφή, ενώ το επεξεργασμένο κρέας αποφεύγεται.
Τα πουλερικά (ή αλλιώς λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα) προσφέρουν μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας.
Αν και η κατανάλωση του φρέσκου (μη επεξεργασμένου) λευκού κρέατος φαίνεται να είναι σχετικά ουδέτερη ως προς την υγεία μας, η πρόσληψή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο δίνοντας βαρύτητα στην καθημερινή κατανάλωση τροφών με ξεκάθαρα οφέλη για την υγεία μας.
Τα αυγά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη Α, D (από τις λίγες φυσικές πηγές), Ε και η Β12, καθώς και χολίνη, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που προάγουν την υγεία των ματιών. Επιπλέον, οι βιταμίνες B12 και D που βρίσκονται στα αυγά συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Αν και στο παρελθόν τα αυγά είχαν ενοχοποιηθεί λόγω του αυξημένου περιεχομένου τους σε χοληστερόλη, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Συμπερασματικά, η παραδοσιακή ελληνική Μεσογειακή διατροφή περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου, και ειδικότερα επεξεργασμένου κρέατος. Από την άλλη, τα πουλερικά και τα αυγά μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο, δίνοντας συνολικά έμφαση σε ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] Miller V, Micha R, Choi E, Karageorgou D, Webb P, Mozaffarian D. Evaluation of the quality of evidence of the association of foods and nutrients with cardiovascular disease and diabetes. A systematic review. JAMA Netw Open. 2022 5(2):e2146705.
[2] World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, nutrition, physical activity and cancer: A global perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018. Retrieved from https://www.wcrf.org/dietandcancer/report.