Αισθητήρες μέτρησης της ποσότητας άρδευσης, κλιματικών και εδαφικών παραμέτρων, δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να πάρουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα για την ορθολογική χρήση του νερού στην καλλιέργεια καρπουζιού. Η καλλιέργεια της καρπουζιάς αποτελεί μια σημαντική καλλιέργεια για την Ελλάδα με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άρδευση. Η χρήση νέων τεχνολογιών σε αυτήν την γεωργική πρακτική, μπορεί να επιτρέψει τη μείωση του κόστους παραγωγής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ μπορεί να επιτύχει καλύτερη απόδοση και ποιότητα παραγωγής.

Ειδικότερα, όσον αφορά την άρδευση, τα συστήματα ευφυούς γεωργίας περιλαμβάνουν μια σειρά από νέους, υψηλής ακρίβειας αισθητήρες, νέες καινοτόμες μεθοδολογίες, μέχρι και δορυφορικά δεδομένα, τα οποία, μετατρεπόμενα από εξειδικευμένους επιστήμονες σε μια ακριβή και αξιόπιστη πληροφορία, επιτρέπουν στους παραγωγούς να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις, επιτυγχάνοντας έτσι τη βέλτιστη διαχείριση του αρδευτικού νερού.

Οι μεν μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφοντας συνεχώς τα μικροκλιματικά δεδομένα μίας περιοχής (θερμοκρασία, σχετική υγρασία, ένταση ηλιακής ακτινοβολίας, ταχύτητα ανέμου κ.λπ.), παρέχουν ακριβή εικόνα των απωλειών του νερού, είτε μέσω της εξάτμισης από το έδαφος, είτε μέσω της διαπνοής των φυτών (εξατμισοδιαπνοή). Αντίστοιχα, οι αισθητήρες εδαφικής υγρασίας, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το βάθος και την κατανομή του ριζικού συστήματος των φυτών, καθώς και τη διαθεσιμότητα νερού στο έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, η αλόγιστη χρήση νερού στην καλλιέργεια, οδήγησε αγρότες με καλλιέργειες καρπουζιού, στην τοποθέτηση συστημάτων με αισθητήρες μέτρησης ποσότητας άρδευσης, κλιματικών και εδαφικών παραμέτρων. Ο σταθμός είχε τη δυνατότητα συνεχούς συλλογής και αποστολής δεδομένων στο διαδίκτυο. Εκεί, ο χρήστης μπορούσε να παρακολουθήσει τις καιρικές συνθήκες καθώς και την αρδευόμενη ποσότητα, ενώ λάμβανε και συμβουλές άρδευσης. Μια σημαντική δυνατότητα του συστήματος ήταν ο απομακρυσμένος έλεγχος μιας ηλεκτροβάνας από το διαδίκτυο, ο οποίος επέτρεπε τον έλεγχο της άρδευσης χωρίς τη φυσική παρουσία του παραγωγού στο χωράφι. Η τεχνολογία, αυτή, βοηθά τους αγρότες να μειώσουν την ποσότητα νερού που καταναλώνεται στην καλλιέργεια καρπουζιού, με παράλληλη αύξηση της ποιότητας της παραγωγής, ενώ η ποσότητα παραγωγής παραμένει η ίδια σε σχέση με τις υπάρχουσες καλλιεργητικές πρακτικές.