Η Τσικνοπέμπτη είναι μία από τις πιο αγαπημένες και χαρακτηριστικές ημέρες της ελληνικής αποκριάτικης παράδοσης, που σηματοδοτεί την αρχή της «Σαρακοστής», μιας σημαντικής νηστείας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρόκειται για την Πέμπτη της εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα και θεωρείται η τελευταία ημέρα όπου οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώσουν κρέας, πριν την έναρξη της νηστείας. Η ημέρα αυτή είναι συνυφασμένη με τη γιορτή, το φαγητό και την διάθεση για ευωχία και πειράγματα στο πλαίσιο της αποκριάς και του μασκαρέματος.
Η Τσικνοπέμπτη, ως παράδοση, έχει τις ρίζες της στην προετοιμασία για την επικείμενη νηστεία. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η «Σαρακοστή» είναι μεγάλη περίοδος αυστηρής νηστείας, όπου οι πιστοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων, για πάνω από 40 ημέρες. Έτσι, η Τσικνοπέμπτη γίνεται μια «τελευταία γιορτή» όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν, στην υπερβολή του, το κρέας και τα πλούσια γεύματα πριν από την αποχή.
Το όνομα «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα», που σημαίνει τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος, η οποία την ημέρα αυτή, κυριαρχεί τόσο μέσα στα σπίτια όσο και στην ατμόσφαιρα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ψησταριές στήνονται παντού, σε σπίτια, μπαλκόνια, αυλές ακόμη και έξω στους δρόμους από νωρίς. Τα κεράσματα είναι ασταμάτητα ακόμη και σε περαστικούς και η χαρά είναι ξέχειλη σε όλους.
Οι σχάρες γεμίζουν με σουβλάκια, αρνίσια παϊδάκια, λουκάνικα, μπριζόλες, κεφτέδες, και κάθε είδους λιχουδιά με κρέας. Τα πιάτα συνοδεύονται με σαλάτες, πίτες, πατάτες και άφθονο κρασί, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα της γιορτής και της χαλαρής διάθεσης. Κατά το έθιμο, οι ψήστες και οικοδεσπότες αφήνουν το κρέας να παραψηθεί, ώστε να μυρίσει πιο έντονα το σπίτι και να «τσικνίσουν».
Ο εορτασμός αυτού του εθίμου είναι τόσο μαζικός, που για το βράδυ της συγκεκριμένης εορτής, σε ταβέρνες, εστιατόρια ακόμη και καταστήματα γρήγορου φαγητού που προσφέρουν πιάτα με κρέας, οι κρατήσεις έχουν γίνει πολλές ημέρες πριν και όποιος δεν έχει προνοήσει, πιθανώς δεν θα μπορέσει να βρει θέση σε κάποιο κατάστημα.
Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελληνική κουλτούρα, η Τσικνοπέμπτη, δεν είναι απλώς μια μέρα για να φάμε κρέας, αλλά μια μέρα για να τιμήσουμε τις παραδόσεις μας, μια ευκαιρία να μαζευτούμε πάλι γύρω από ένα τραπέζι μαζί με τους αγαπημένους μας. Είναι άλλη μια ημέρα χαράς για την κοινότητα, που με αφορμή τη θρησκευτική παράδοση, εξελίσσεται σε γιορτή και απόλαυση του καλού φαγητού και της παρέας!