Η διατροφή στις Κυκλάδες έχει σμιλευτεί από τις τοπικές παραδόσεις, το κλίμα και τα προϊόντα που προσφέρει το νησιωτικό και συνάμα ορεινό  περιβάλλον. Ωστόσο, η Καθολική εκκλησία, με την έντονη θρησκευτική παρουσία και επιρροή της στην περιοχή, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των Κυκλάδων, μέσα στα χρόνια.   

Οι Κυκλάδες, έχουν άμεση σύνδεση με τον θαλάσσιο πλούτο και οι κάτοικοι ακολουθούν ένα διατροφικό μοτίβο που ευνοεί την κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, οσπρίων και λαχανικών. Αυτό είναι σύμφωνο και με τις οδηγίες της Καθολικής Εκκλησίας που κατά την περίοδο της νηστείας  προτρέπει για αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Στην Καθολική Εκκλησία οι απαγορεύσεις είναι λιγότερες από τις ελληνικής Ορθόδοξης νηστείας. Η νηστεία των Καθολικών, οι «Μεγάλες 40 ημέρες», αρχίζει την «Τετάρτη της Στάχτης» και διαρκεί 40 ή 46 ημέρες. Είναι μια περίοδος παραίτησης, αυτοκριτικής και νέων αρχών.

Οι πιστοί, νηστεύουν από κρέας την Τετάρτη της Στάχτης, την Μεγάλη Παρασκευή και κάθε Παρασκευή αυτής της περιόδου, ενώ μειώνουν την ποσότητα των γευμάτων, δηλαδή τρώνε ένα κύριο γεύμα και δύο μικρότερα μέσα στο 24ώρο. Όμως το ψάρι και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά επιτρέπονται. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης νηστείας, οι Καθολικοί συνήθως απέχουν από πράγματα που τους είναι ευχάριστα και αγαπητά και συχνά τρώνε  λιγότερο. Στόχος είναι να έρθουν κοντά στον Θεό και να αφιερώσουν συνειδητά περισσότερο χρόνο στην προσευχή. Η νηστεία τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα, συνήθως με ένα  πλούσιο εορταστικό γεύμα.

Αν και οι Κυκλάδες επηρεάζονται από τις θρησκευτικές πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας, η διατροφή τους διαφέρει στην ποικιλία και τον χαρακτήρα των τροφίμων που καταναλώνουν. Η διατροφή στις Κυκλάδες, έχει ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα, με τα φαγητά να είναι συνδεδεμένα με τα πανηγύρια και τις τοπικές γιορτές. Τα γεύματα αυτά με κυρίαρχο υλικό το αιγοπρόβειο κρέας, αποτελούν μια αφορμή για συγκέντρωση, ανταλλαγή και ψυχαγωγία. Στην Καθολική Εκκλησία, η διατροφή κατά τις νηστείες έχει πνευματικό σκοπό και προορίζεται για ενδυνάμωση της θρησκευτικής πίστης και της αυτοπειθαρχίας.

Σήμερα, η διατροφή στις Κυκλάδες παραμένει πιστή στις παραδοσιακές αξίες, με τις τοπικές τροφές και τα φρέσκα υλικά να είναι καθοριστικά. Η θρησκευτική επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας στην κυκλαδίτικη κουζίνα δεν είναι πάντα εμφανής, αλλά είναι παρούσα κατά τις περιόδους νηστείας, όταν οι κάτοικοι αποφεύγουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά και προτιμούν φυτικά πιάτα, ή ψάρι με ελαιόλαδο και κοκκινιστά λαχανικά. Η κυκλαδίτικη γαστρονομία έτσι και αλλιώς είναι πλούσια τόσο σε πρώτες ύλες, όσο και σε συνταγές. Στη σύγχρονη εποχή, η επιστροφή στις παραδοσιακές αυτές πρακτικές συνδυάζεται με μια επιστροφή στην υγιεινή και φυσική διατροφή που είναι το βασικό ζητούμενο.