Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί την πύλη της Ελλάδας στην Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η περιοχή είναι ξακουστή από την αρχαιότητα και αποτέλεσε για αιώνες ένα σημείο μίξης λαών, θρησκειών, εθίμων και παραδόσεων ενώ σήμερα σε αυτή την περιοχή, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα, συντίθεται μια σύγχρονη πολυπολιτισμικότητα με έναν μοναδικό τρόπο. Φυσικό σύνορο της χώρας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αποτελείται από έξι Περιφερειακές Ενότητες, τη Δράμα, τη Ροδόπη, τον Έβρο, την Καβάλα, τη Ξάνθη και τέλος τη Θάσο. Στρατηγικής και εμπορικής σημασίας, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και το ομώνυμο της Καβάλας.
Στο άκρο της χώρας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διαχρονικά φιλόξενη για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάποτε τις εστίες τους και να μετεγκατασταθούν εκεί, καλεί τους ταξιδιώτες σε ένα ταξίδι που μοιάζει με διαδρομή στο χρόνο, με εικόνες που δεν θα συναντήσουν αλλού στην Ελλάδα.
Η ακριτική Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, η Καβάλα με το αστικό παρελθόν, η αρχοντική Αλεξανδρούπολη, οι πολυπολιτισμικές Ξάνθη και Κομοτηνή, τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης προσφέρουν σε μια μόνη Περιφέρεια έναν ασύγκριτο πλούτο εμπειριών και μια εναλλαγή σκηνικών από μέρος σε μέρος που δύσκολα συναντάται αλλού.
Γαστρονομία
Η γη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προσφέρει γλυκούς καρπούς σε ντόπιους και επισκέπτες, αλλά ξεχωριστή θέση σε αυτή καταλαμβάνει η άμπελος, με το δρόμο του κρασιού να ξεκινά από τη Δράμα, να συνεχίζει στην Καβάλα υπό τη σκιά του Παγγαίου όρους και να φθάνει μέχρι τα θρακιώτικα εδάφη.
Μέλι Θάσου, πατάτα Νευροκοπίου, κάστανα Παγγαίου, ελαιόλαδο Μάκρης, θρακιώτικα σιτηρά και άλευρα, εβρίτικα βότανα και μυρωδικά, ακτινίδια και σπαράγγια Καβάλας, όσπρια από το Δέλτα του Νέστου είναι μόνο μερικοί από τους θησαυρούς που βρίσκουμε στο διάβα μας στην Περιφέρεια.
Οι εξαιρετικής ποιότητας εκτροφές και οι ποιοτικές πρώτες ύλες που εφαρμόζονται στην αγροκτηνοτροφία, μας προσφέρουν μερικά από τα πιο νόστιμα τυριά της χώρας, ενώ τα αλλαντικά γνωστά για την υψηλή ποιότητά τους και τις παραδοσιακές συνταγές, είναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης αλλαντοποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή. Παράλληλα, το Θρακικό Πέλαγος είναι γνωστό για τα πλούσια θαλάσσια οικοσυστήματά του, με τα ψάρια και τα θαλασσινά του να είναι από τα πιο ονομαστά της Μεσογείου.
Ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτυπώνεται και στη γαστρονομία της. Καβουρμάδες και παστουρμάδες, βούτυρα, κεφίρ και αριάνι Δράμας, ταχίνια και τραχανάδες, λιαστά σκουμπριά και γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλο, πικάντικη λαχανιά Έβρου (μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά και πικάντικη κόκκινη σάλτσα) και χοιρινό με λάχανο τουρσί ή τζιγεροσαρμάδες (αρνίσια συκωτάκια και ρύζι τυλιγμένα σε μπόλια αρνιού), κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, σουτζούκ λουκούμ Κομοτηνής και καριόκες Ξάνθης, είναι μερικά μόνο από τα εδέσματα που διαμορφώνουν τον γαστρονομικό χάρτη της περιοχής. Σε κάθε πιάτο συναντιούνται μαγειρικές παραδόσεις που χάνονται στα βάθη του χρόνου, απόρροια των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν από εδώ.