Το αυγό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Μεσογειακής διατροφής. Συχνά χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή», καθώς περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία.
Το αυγό ενσωματώνεται σε πολλές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, όπως είναι ο καγιανάς, οι παραδοσιακές πίτες με φύλλο και οι σούπες αυγολέμονο.
Στην ελληνική αγορά βρίσκουμε και αυγά ελευθέρας βοσκής, τα οποία θεωρούνται ανώτερα ποιοτικά λόγω των συνθηκων εκτροφής των πουλερικών.
Το αυγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Διατροφική Αξία Αυγού | ανά μερίδα: 1 μέτριο αυγό (44 γρ)1 | ΣΗΠ από μερίδα2 | |
Θερμίδες (kcal) | 68,2 | 3,4 % | |
Λιπαρά (γρ) | 4,7 | 6,0 % | |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) | 1,4 | 7,2 % | |
Υδατάνθρακες (γρ) | 0,5 | 0,2 % | |
Φυτικές ίνες (γρ) | 0,0 | 0,0 % | |
Σάκχαρα (γρ) | 0,5 | 0,5 % | |
Πρωτεΐνη | 5,5 | 11,1 % | |
Χοληστερόλη (mg) | 164,1 | 54,7 % | |
Αλάτι (γρ) | 0,1 | 0,0 % | |
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).[1] 2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο. | |||
Οι πρωτεΐνες του αυγού χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας, διότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της διατροφής.
Το αυγό είναι επίσης καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Α και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η Β12.
Παράλληλα, στο αυγό ανευρίσκονται σημαντικές ποσότητες χολίνης και αντιοξειδωτικών ενώσεων, όπως λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.
Παρότι, το αυγό είναι ένα θρεπτικά-πυκνό τρόφιμο για πολλά χρόνια είχε βρεθεί στο στόχαστρο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη. Ένα μεγάλο βρασμένο αυγό (με τον κρόκο) καλύπτει περισσότερο από το 50 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής της.
Βέβαια, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγού δεν σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όταν εντάσσεται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.[2]
Μεταξύ άλλων, το αυγό αποτελεί μία εξαιρετική πηγή χολίνης, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η επαρκής πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.[3]
Επίσης, τα αυγά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για μια πάθηση των ματιών που αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες μείωσης της όρασης σε άτομα τρίτης ηλικίας.
Οι ειδικοί συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να μην υπερβαίνουν τους 7 κρόκους αυγού/ εβδομάδα. Η Διατροφική Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής προτείνει επίσης τη μέτρια κατανάλωση αυγών, 2-4 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα.
Συμπερασματικά, το αυγό συνιστά μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που συμβάλλει στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών μας σε πολύτιμα συστατικά..
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
[1] USDA. Food Search. Egg, whole, cooked, hard-boiled. Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173424/nutrients. (Accessed October 2024).
[2] Krittanawong C, Narasimhan B, Wang Z, Virk H, Farrell A, Zhang H, Tang W. Association between egg consumption and risk of cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2021 134(1):76-83.e2. doi: 10.1016/j.amjmed.2020.05.046.
[3] Korsmo H, Jiang X, Caudill M. Choline: Exploring the growing science on its benefits for moms and babies. Nutrients. 2019 11(8):1823. doi: 10.3390/nu11081823.