Η Χίος είναι νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Σε μέγεθος είναι το 5ο μεγαλύτερο της χώρας.

Πρωτεύουσά της είναι η πόλη της Χίου, αποκαλούμενη και Χώρα, που αποτελεί και το βασικό της λιμάνι.

Η Χίος ήταν γνωστή ήδη από τα ομηρικά χρόνια, ενώ η καταγωγή του ονόματός της εντοπίζεται σε μυθολογικές αναφορές. Η ιστορία του νησιού ξεκινά από την αρχαιότητα και συνεχίζεται στις μέρες μας, με το αποτύπωμα των διάφορων ιστορικών περιόδων να είναι εμφανές στη φυσιογνωμία του μέσα από τα εκθέματα στο Βυζαντινό Μουσείο, από το μεσαιωνικό κάστρο, τους λατρευτικούς τόπους των οθωμανικών χρόνων κ.ά.

Η Χίος είναι ιστορικά συνδεδεμένη και ταυτισμένη με την ναυτοσύνη, δραστηριότητα που της προσέδωσε μεγάλη ακμή και αίγλη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα παραδοσιακά αρχοντικά της.

Στη μακραίωνη διαδρομή της στον χρόνο, η Χίος έχει βιώσει και την τραγωδία της σφαγής της Χίου, το 1822, η οποία αποτέλεσε δραματική πηγή έμπνευσης για τον ομώνυμο πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά.

Με μεγάλη ακτογραμμή, η Χίος προσφέρει δεκάδες παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις. Άλλες απομονωμένες και άλλες πιο εύκολα προσβάσιμες, άλλες πιο άγριες, και άλλες για όλη την οικογένεια, είτε με βότσαλα είτε με άμμο, όλες διαθέτουν κρυστάλλινα νερά, συνδυασμένα με ένα φυσικό φόντο που αποζημιώνει.

Δύο από τους πιο γνωστούς οικισμούς της Χίου είναι τα Μεστά και ο Βροντάδος. Τα πρώτα αποτελούν τον πλέον καλοδιατηρημένο και ανέγγιχτο από τον χρόνο μεσαιωνικό χωριό του νησιού. Ένα λαβυρινθώδες καστροχώρι που δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα για την προστασία των κατοίκων του από τις εξωτερικές απειλές. Ο δε παραθαλάσσιος Βροντάδος είναι ξακουστός για τον εορτασμό του Πάσχα, όταν και μετά την Ανάσταση διεξάγεται ο περίφημος «ρουκετοπόλεμος».

Γαστρονομία

Η Χίος συχνά αποκαλείται και «μυροβόλος» από την ευωδία των μαστιχόδεντρων και των πορτοκαλιών και μανταρινιών που κατακλύζουν το νησί και του προσφέρουν τον μοναδικό χαρακτήρα του.

Ασφαλώς, η μαστίχα είναι ταυτισμένη με το νησί, αφού αποτελεί ένα προϊόν που παράγεται αποκλειστικά εδώ, στο νότιο μέρος της Χίου με τη συλλογή της να γίνεται στα μαστιχοχώρια μέσα από μια περίτεχνη τεχνική το κέντημα ή «κέντος» όπως είναι γνωστό,. Αυτή η πρακτική που έχει συμπεριληφθεί στα στοιχεία άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η μαστίχα προσφέρει τα αρώματά της σε πλείστες παρασκευές της ζαχαροπλαστικής, στην τοπική ποτοποιία, στο ούζο, σε διάφορα ηδύποτα και λικέρ, όπως και στην τοπική σούμα, αλλά αποτελεί γλύκισμα και μόνη της μέσα από το δημοφιλές ελληνικό «υποβρύχιο». Παράλληλα βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές στη σύγχρονη κοσμετολογία, τη φαρμακολογία και την ιατρική.

Σημαντική θέση στον χιώτικο πλούτο πρώτων υλών κατέχουν και τα εσπεριδοειδή του νησιού, τόσο το πορτοκάλι όσο και το χαρακτηριστικό μανταρίνι.

Η Χίος όμως διαθέτει κι ένα διάσημο κρασί, τον «Αριούσιο Οίνο», μια ποικιλία γνωστή από την αρχαιότητα, της οποίας η καλλιέργεια έχει αναπτυχθεί ξανά. Στο νησί, παράγεται και τοπική μπίρα.

Στη Χίο ακόμη βρίσκουμε ένα ελαφρώς αλμυρό, μαλακό, λευκό τυρί, από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, μέλι-θυμαρίσιο, πευκόμελο ή ανθόμελο με τα αρώματα των εσπεριδοειδών, τα φημισμένα τοπικά αμύγδαλα,  μανιτάρια αμανίτες την περίοδο του φθινοπώρου, ιδιαίτερα αρωματικά βότανα, ελιές θρούμπες-κουρμάδες στην τοπική γλώσσα, χειροποίητα στριφτάρια – το τοπικό ζυμαρικό- κ.ά.

Τα παραδοσιακά γλυκά της Χίου είναι τα μασουράκια-φτιαγμένα σε σχήμα φλογέρας από τραγανό φύλλο κρούστας, με βούτυρο-φυτικό ή ζωικό και ασφαλώς, πέρα από τα άλλα υλικά και μαστίχα, και τα περίφημα αμυγδαλωτά.

Πώς να έρθετε

Η Χίος ανήκει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά.