Τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα βότανα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Μεσογειακής διατροφής. Είναι απαραίτητα υλικά της ελληνικής κουζίνας, όχι μόνο γιατί εμπλουτίζουν με γεύση και άρωμα τα φαγητά, αλλά και για τα χαρακτηριστικά τους οφέλη.
Τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα βότανα ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Τα μυρωδικά χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική, ως φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα, για να δώσουν γεύση και άρωμα στα φαγητά.
Συχνά, συνδυάζονται μαζί με τα μπαχαρικά για μια πιο πλούσια γεύση. Σε αντίθεση με τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά προέρχονται από άλλα μέρη του φυτού, όπως ο σπόρος, ο φλοιός, η ρίζα και το μπουμπούκι. Είναι συχνά αποξηραμένα, έχουν συνήθως πιο έντονη γεύση και χρησιμοποιούντα σε μικρότερες ποσότητες στη μαγειρική.
Τα περισσότερα μυρωδικά μπορούν να θεωρηθούν βότανα, αν και τα βότανα έχουν και άλλες χρήσεις πέρα από τη μαγειρική. Τα βότανα περιλαμβάνουν φυτά ή μέρη φυτών που χρησιμοποιούνται και για φαρμακευτικούς σκοπούς ή ως αφεψήματα. Συνεπώς το ίδιο φυτό, μπορεί να χρησιμοποιείται ως μυρωδικό, αλλά και ως βότανο.
Από τα πιο κοινά μυρωδικά στην ελληνική κουζίνα είναι ο βασιλικός, ο άνηθος, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και η ρίγανη. Χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σε πλήθος συνταγών, από σαλάτες και σάλτσες έως μαγειρευτά και ψητά κρέατα.
Τα ελληνικά μυρωδικά συχνά μεγαλώνουν σε πόες, φρύγανα ή θάμνους, ανάλογα με το είδος τους. Τα βρίσκουμε σε όλη την ελληνική επικράτεια, από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από το Αιγαίο ως το Ιόνιο. Αυτό το φυσικό περιβάλλον με το μεσογειακό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη μυρωδικών με ισχυρά αρώματα και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φαινολικές ενώσεις και αιθέρια έλαια.
Τα αντιοξειδωτικά είναι κρίσιμα για την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων (όπως διαβήτης, νοσήματα της καρδιάς, καρκίνος) και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα μπαχαρικά κατέχουν αντίστοιχα ξεχωριστή θέση στην ελληνική διατροφή λόγω των αρωμάτων τους, αλλά και λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με πολυάριθμες ευεργετικές δράσεις ανάλογα με το είδος του μπαχαρικού. Από τα πιο κοινά μπαχαρικά είναι το πιπέρι, η κανέλα, το γαρύφαλλο, το κάρδαμο, ο κουρκουμάς και το μοσχοκάρυδο.
Ένα από τα πιο πολύτιμα ελληνικά μπαχαρικά είναι ο κρόκος Κοζάνης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ή αλλιώς ελληνικό σαφράν. Ο κρόκος Κοζάνης είναι γνωστός σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της έντονης γεύσης και ποιότητας χρώματος, καθώς και για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, χάρη στην κροκίνη, τη σαφρανάλη και την πικροκροκίνη.
Η Ελλάδα είναι πλούσια σε βότανα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Λόγω του μεσογειακού κλίματος και της γεωμορφολογίας της, η χώρα φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα που αναπτύσσονται φυσικά σε πολλές περιοχές.
Κάποια από τα πιο γνωστά ελληνικά βότανα είναι το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το τίλιο, η μέντα, το δίκταμο, το θυμάρι, η ρίγανη, το μελισσόχορτο, η λεβάντα, η μαντζουράνα και η τσουκνίδα. Πολλά από αυτά έχουν αναγνωριστεί για τις φαρμακευτικές τους δράσεις, ανάλογα με το βότανο, όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές (αγχολυτικές), επουλωτικές, διουρητικές και πεπτικές (πολλά βότανα ενισχύουν την πέψη και ανακουφίζουν από συμπτώματα όπως φούσκωμα και δυσπεψία).
Συμπερασματικά, τα ελληνικά μυρωδικά, μπαχαρικά και βότανα έχουν πλούσια θρεπτική αξία και ευεργετικές ιδιότητες, καθιστώντας τα απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.