Η εβραϊκή διατροφή στην Ελλάδα, έχει τις ρίζες της σε μια μακρά παράδοση, που συνδυάζει τη θρησκευτική πίστη με τις γαστρονομικές συνήθειες των κοινοτήτων των Εβραίων που ζούσαν στην περιοχή. Οι εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, με πιο γνωστή αυτή της Θεσσαλονίκης, διατήρησαν τη διατροφή τους ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παράδοσης.
Ο βασικός κανόνας της εβραϊκής διατροφής, είναι ότι οι τροφές πρέπει να είναι «κοσέρ», δηλαδή να τηρούν τους κανόνες του Εβραϊκού Νόμου. Αυτό σημαίνει ότι τα κρέατα και τα ψάρια που καταναλώνονται πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η σφαγή των ζώων με συγκεκριμένο τρόπο, η αποφυγή της κατανάλωσης χοιρινού και άλλων ζώων που θεωρούνται ακάθαρτα, καθώς και η απομάκρυνση του αίματος από το κρέας.
Βασικός είναι και ο απαγορευτικός συνδυασμός κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και οι εβραϊκές οικογένειες, ακόμη και σήμερα, τηρούν αυστηρές πρακτικές κατά την προετοιμασία των γευμάτων, ώστε να αποφύγουν την αλληλεπίδραση αυτών των τροφών.
Στην ελληνική εβραϊκή κουζίνα, η παράδοση περιλαμβάνει γεύματα που συνδυάζουν την τοπική ελληνική κουζίνα με εβραϊκές επιρροές. Έτσι και αλλιώς σε πόλεις με σπουδαία γαστρονομική ταυτότητα όπως η Θεσσαλονίκη ή τα Γιάννενα, οι γεύσεις, τα αρώματα και οι συνταγές, είναι αμάλγαμα πολλών κουζινών, μεταξύ αυτών και της Εβραϊκής. Κότα με ρύζι, κεφτέδες με σπανάκι και πράσο, γεμιστά, μελιτζανοσαλάτα αλλά και λευκά φασόλια μόνο με κρεμμύδι λάδι και μυρωδικά, είναι μερικά κλασσικά φαγητά που βρίσκουμε στις παραδοσιακές συνταγές τόσο της ελληνικής όσο και της εβραϊκής κουζίνας.
Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, έχει πιάτα που συνδέονται άμεσα με εορτές και ειδικές περιόδους. Πιάτα πλουσιοπάροχα για τη γιορτή του Ιερού Σαββάτου, του «Σαμπάτ» και του Πάσχα, του «Πεσάχ», μπορούν να μαγειρευτούν πολύ εύκολα καθώς στις μεγάλες ελληνικές αγορές είναι εύκολο να προμηθευτούμε προϊόντα «κοσέρ».
Το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ιστορία εβραϊκών κοινοτήτων σε πολλές περιοχές, αλλά και η εμφανής προτίμηση και αγάπη των Ισραηλινών επισκεπτών για διαμονή στην Ελλάδα, έχει βοηθήσει στη διατήρηση αυτών των γαστρονομικών παραδόσεων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, σε διάφορες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος και αλλού, δημιουργούνται νέα εστιατόρια που σερβίρουν πιάτα της εβραϊκής κουζίνας.
Η γαστρονομία του κάθε τόπου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακαλύψουμε την ιστορία και την παράδοση της περιοχής. Η ελληνική εβραϊκή διατροφή, μαρτυρά έναν εξαιρετικό συνδυασμό προσαρμοστικότητας και μακράς συνύπαρξης της εβραϊκής και ελληνικής κουλτούρας.