Βρίσκεται ανάμεσα από τη Ρόδο και την Κρήτη, βρέχεται από το Καρπάθιο Πέλαγος και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Διαθέτει παραδοσιακά χωριά όπως ο Όλυμπος, που διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την ανόθευτη ομορφιά τους. Οι κάτοικοι μάλιστα, πολλών από τα χωριά του νησιού, διατηρούν έντονα ζωντανές παραδόσεις που αφορούν στην καθημερινότητά τους, όπως η ντοπιολαλιά και οι φορεσιές. Η Κάρπαθος, δεν στερείται φυσικού πλούτου και κάλλους, και αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο της χώρας με πολλές προστατευμένες περιοχές, που φιλοξενούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία υπήρξε η πατρίδα του Τιτάνα Ιαπετού, αλλά και του Πρωτέα που αποτέλεσε και τον πρώτο βασιλιά της.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια (ή Κάρπαθος), η οποία πήρε το όνομά της από τα πολλά πηγάδια που υπήρχαν σε αυτό το σημείο. Η αρχαία ακρόπολη του Ποσειδίου είναι ένα από τα σημαντικά μνημεία που θα δείτε ερχόμενοι εδώ.

Οι παραλίες του νησιού, πολλές από τις οποίες έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία, ξεχωρίζουν για την έντονη βλάστηση που τις πλαισιώνει μιας και το νησί είναι καταπράσινο, αλλά και τα κρυστάλλινα διαυγή νερά. Ψηλά όρη, σπήλαια, βραχώδεις πλαγιές και απότομες χαράδρες συμπληρώνουν την εικόνα αυτού του μοναδικού νησιού. Απέναντι από τη βόρεια άκρη της Καρπάθου συναντάμε και τη νησίδα Σαρία η οποία ανήκει στο Natura 2000, προσεγγίζεται μόνο δια θαλάσσης και αποτελεί έναν μικροσκοπικό επίγειο παράδεισο.   

Γαστρονομία

Το νησί αν και ορεινό με πολλές βραχώδεις άγριες περιοχές, έχει γόνιμο έδαφος που έρχεται να δώσει νόστιμους ντόπιους καρπούς. Ξεκινάμε από τα αμπέλια της Καρπάθου με τα σταφύλια της να «δίνουν» το φημισμένο κρασί του νησιού. Οι πιο διαδεδομένες και αγαπητές γηγενείς ποικιλίες είναι το φωκιανό, το αθήρι και η κυκλαδίτικη γαϊδουριά, ενώ δημοφιλές είναι το ημίγλυκο ερυθρό του κρασί που προέρχεται από τον Όθο και τη Βωλάδα. Σειρά έχουν τα ντόπια τυριά, με το αρμυροτύρι και το μανούλι να είναι τα πιο γνωστά. Το μέλι, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το λάδι συμπληρώνουν την ποικιλία των τοπικών προϊόντων. Υπάρχουν βέβαια και τα φημισμένα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου, οι μακαρούνες, που αποτελούν τη βάση διαφόρων ντόπιων συνταγών όπως με «καμμένο» στο τηγάνι, βούτυρο. Οι τούρτες, σε αυτό το νησί, είναι αλμυρές πίτες, φτιαγμένες από πολλές στρώσεις λεπτής ζύμης που θυμίζει την κουρού και γεμισμένες με γλυκιά μυζήθρα και άνηθο. Από γλυκά αξίζει να δοκιμάσει κανείς τον καρπάθικο μπακλαβά. Η Κάρπαθος εκτός των παραπάνω, διαθέτει μεγάλη ιστορία στην παραγωγή υφαντών.

Πώς να έρθετε

Η Κάρπαθος ανήκει στα Δωδεκάνησα και μάλιστα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί τους. Μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκά με δρομολόγια που πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Πειραιά.