Το «σμαράγδι του Αιγαίου», όπως αποκαλείται συχνά, η Θάσος, αποτελεί το βορειότερο νησί της Ελλάδας, βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο πολύ κοντά στην Καβάλα, και διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της και την πλούσια βλάστηση, με κάμπους, ελαιόδεντρα και πευκοδάση να πρωταγωνιστούν στα τοπία της. Η Θάσος, διαθέτει πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και ιστορία, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό μετά από μια επίσκεψη στα μουσεία του νησιού. Το αρχαιολογικό μουσείο Θάσου, το οποίο βρίσκεται στον Λιμένα, την πρωτεύουσα, αποτελεί απαραίτητη στάση μιας και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Βόρειας Ελλάδας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, ενώ η Αρχαία Αγορά θα μπορούσε να πει κανείς πως συμπληρώνει τις τρεις κορυφαίες στάσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η πρωτεύουσα του νησιού, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο Λιμένας, που φιλοξενεί – όπως προδίδει το όνομά του- το λιμάνι καθώς και σπουδαία μνημεία. Το νησί ωστόσο, διαθέτει και πανέμορφα ορεινά χωριά, που προσφέρουν απλόχερα στον επισκέπτη φυσική ομορφιά, άπλετο πράσινο και δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η Παναγιά, χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, με τα χαρακτηριστικά λευκά σπιτάκια και τα ξύλινα μπαλκόνια είναι ίσως το πιο δημοφιλές χωριό της Θάσου, ωστόσο αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς όσο περισσότερα μπορεί. Οι Μαριές και ο Θεολόγος, είναι δύο ακόμα χωριά που κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Η παραλιακή ζώνη του νησιού σημειώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με χρυσαφένιες ακτές και έντονο πράσινο στοιχείο, να συνθέτουν εικόνες ανόθευτης ομορφιάς. Η πιο γνωστή και φωτογραφισμένη παραλία της Θάσου δεν είναι άλλη από τη Γκιόλα, μια φυσική πισίνα, περιτριγυρισμένη από βράχια, που εντυπωσιάζει όποιον την αντικρίσει. Συχνά αποκαλείται και «δάκρυ της Αφροδίτης», ενώ σύμφωνα με την μυθολογία ο Δίας την δημιούργησε προκειμένου να κολυμπά μία ερωμένη του. Το νησί προσφέρεται και για πεζοπορία σε μονοπάτια και διαδρομές που χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες.
Γαστρονομία
Τα ελαιόδεντρα είναι η πρώτη αναφορά που οφείλει να κάνει κάποιος σε ό,τι αφορά την τοπική γαστρονομική κουλτούρα της Θάσου. Αξίζει να γνωρίζει κανείς πως η σπουδαιότητα των ελαιόδεντρων και φυσικά του εξαιρετικά παρθένου λαδιού που παράγουν, είναι τέτοια, που δημιουργήθηκε Μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου. Οι ελιές θρούμπρες που αποτελούν προϊόν ΠΟΠ, και το λάδι του νησιού είναι διάσημα και διακρίνονται για την ποιότητα και τη γεύση τους. Σειρά έχει το θρεπτικό μέλι που προκύπτει από τα πεύκα και τα άνθη του νησιού. Πρωταγωνιστές της θασιώτικης κουζίνας τα ψάρια και τα θαλασσινά, χωρίς να λείπουν και συνταγές με βάση το ντόπιο κρέας. Γεμιστά κολοκυθολούλουδα, πιταράκια -οι ντόπιες τηγανίτες-, κολιός «γούνα», ντόπια φέτα σε πήλινο με λάδι και ντομάτα, αλλά και γλυκά του κουταλιού αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα τοπικών γεύσεων και συνταγών.
Πώς να έρθετε
Η Θάσος, είναι νησί του Βορείου Αιγαίου και υπάγεται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μπορείτε να την προσεγγίσετε εύκολα, είτε αεροπορικώς με πτήσεις που προσγειώνονται στην Καβάλα και από εκεί να συνεχίσετε ακτοπλοϊκώς με το ταξίδι να διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Συχνά δρομολόγια πλοίων υπάρχουν και από την Κεραμωτή, τα οποία σας μεταφέρουν στο νησί μέσα σε 40’.