Το αγγούρι τουρσί κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή αποτελώντας ένα παραδοσιακό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας.
Το τουρσί είναι μία μέθοδος συντήρησης των τροφίμων είτε με αναερόβια ζύμωση σε άλμη (αλάτι και νερό) είτε σε ξίδι. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιούταν από τα παλαιότερα χρόνια λόγω της ανάγκης συντήρησης τροφίμων που καταναλώνονταν συχνά, όπως τα λαχανικά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Συνήθως το αγγούρι τουρσί καταναλώνεται ως μεζές μαζί με ελιές και φέτα, ένας συνδυασμός αρκετά δημοφιλής στην Ελλάδα σε ταβέρνες και εστιατόρια.
Διατροφική Αξία Αγγούρι Τουρσί ανά μερίδα:
1 μέτριο (65 γρ) ΣΗΠ από μερίδα2
Θερμίδες (kcal) 7,2 0,4 %
Λιπαρά (γρ) 0,1 0,2 %
Κορεσμένα λιπαρά (γρ) 0,03 0,2 %
Υδατάνθρακες (γρ) 1,4 0,5 %
Φυτικές ίνες (γρ) 0,8 2,8 %
Σάκχαρα (γρ) 0,7 0,8 %
Πρωτεΐνη 0,2 0,4 %
Χοληστερόλη (mg) 0,0 0,0 %
Αλάτι (γρ) 2,0 33,3 %
1 Οι τιμές βασίζονται στη διατροφική βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (US Department of Agriculture, USDA).1
2 Το ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (%ΣΗΠ) σας δείχνει πόσο συμβάλει το κάθε θρεπτικό συστατικό από μία μερίδα του τροφίμου στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Ο υπολογισμός βασίζεται στις ημερήσιες τιμές αναφοράς (Daily Values) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με βάση 2000 kcal ανά ημέρα για έναν μέσο υγιή ενήλικα. Ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου, το % ΣΗΠ μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο.
Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, το αγγούρι τουρσί αποτελείται κατά βάση από νερό- το 94% είναι νερό- στο οποίο αποδίδεται και το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο. Μία μερίδα θα μας αποδώσει μόλις περίπου 7 θερμίδες.
Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες φυτικών ινών, ενώσεων που αποτελούν «ασπίδα» για την υγεία εντέρου μας.
Το αγγουράκι τουρσί αποτελεί μία καλή πηγή προβιοτικών. Κατά την διαδικασία της ζύμωσης αναπτύσσονται κάποιοι μικροοργανισμοί στο προϊόν που είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας.
Παρότι είναι θρεπτικό, χρειάζεται προσοχή λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε αλάτι, ειδικά από ανθρώπους που έχουν υπέρταση ή προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου.Η σύνθεση των ευεργετικών μικροοργανισμών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες κατά την επεξεργασία του τροφίμου. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση σπιτικού αγγουριού τουρσί που έχει παρασκευαστεί με φυσική ζύμωση σε άλμη μπορεί να αυξήσει το προβιοτικό περιέχομενο του γεύματος. Αντιθέτως, όταν η ζύμωση του γίνεται με ξίδι τα προβιοτικά καταστρέφονται ή δεν αναπτύσσονται στον ίδιο βαθμό.
Το αγγούρι τουρσί ως λαχανικό που περιέχει προβιοτικά, μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία μας, πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του εντέρου, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση μίας υγιούς εντερικής μικροχλωρίδας. Χάρη στη δράση τους αυτή, τα προβιοτικά αποτελούν μία φυσική μέθοδο για την ανακούφιση από δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος κ.α.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι ο εντερικός μας μικροβιόκοσμος έχει ευρύτερες επιδράσεις στην υγεία όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού. Έχει φανεί ότι το εντερικό μικροβίωμα επιδρά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη ψυχική υγεία, στη διαχείριση του σωματικού βάρους ακόμη και στον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.
Φυσικά, η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα τρόφιμα που είναι καλές πηγές προβιοτικών, όπως το γιαούρτι και τα ζυμωμένα τυριά.
Συμπερασματικά, το αγγούρι τουρσί είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο της ελληνικής διατροφής, που μπορεί να προσφέρει τόσο γευστική απόλαυση όσο και οφέλη για την υγεία, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο λόγω του υψηλού αλατιού.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

✖