Νησί του Αργοσαρωνικού, με απόσταση μόλις δύο ωρών να το χωρίζουν από την πρωτεύουσα, οι Σπέτσες διακρίνονται για την αρχοντιά και τη φινέτσα τους.

Η ιστορία και ο πολιτισμός αποτελούν σημαντικά κεφάλαια, με τα πρώτα δείγματα ιστορίας να έρχονται από τη Μυκηναϊκή Εποχή, όταν και αναφέρονται ως «Πιτυούσες», εξαιτίας των χαρακτηριστικών πευκόφυτων εκτάσεων γης. Η προέλευση του σημερινού ονόματος εντοπίζεται στο  “isola di spezie”, δηλαδή «νησί των αρωμάτων», όπως τις αποκαλούσαν οι κατακτητές την περίοδο της Ενετοκρατίας (1200 – 1460 μ.Χ). Οι Σπέτσες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς αποτέλεσαν κομβικό σταθμό στην απελευθερωτική προσπάθεια των Ελλήνων. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα κατάγεται από εδώ, και το νησί παραμένει μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για την ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί το σπίτι-μουσείο της για να γνωρίσει από κοντά την ιστορία της. Το λιμάνι της Ντάπιας, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του νησιού, αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Τα βήματά σας, θα σας οδηγήσουν σίγουρα στην πλατεία Ποσειδωνίου με το ομώνυμο ιστορικό ξενοδοχείο, το Ποσειδώνιο, να αποτελεί κόσμημα και να ενισχύει ακόμα περισσότερο την κοσμοπολίτικη αύρα των Σπετσών, ενώ λίγα βήματα μακριά υπάρχει και η πλατεία Ρολογιού. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, παρά μόνο μηχανάκια, ποδήλατα και άμαξες. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα αρχοντικά με τις ρομαντικές αυλές και τα καπετανόσπιτα, οι άμαξες που θα προσπερνούν προσεγγίζοντας το Παλιό Λιμάνι είναι ένα δείγμα εικόνων που μυούν τον επισκέπτη στην μοναδικότητα των Σπετσών. Οι παραλίες διακρίνονται για τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά τους και την έντονη βλάστηση τριγύρω, και προσεγγίζονται εύκολα οδικώς ή με θαλάσσιο ταξί, ενώ κάποια κολπάκια της μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί δια θαλάσσης. Κάθε Σεπτέμβρη, η Αρμάτα, δηλαδή η αναπαράσταση και ο εορτασμός της Ναυμαχίας των Σπετσών, αποτελεί το γεγονός της χρονιάς με πλήθος κόσμου να συρρέει.

Γαστρονομία

Η πιο φημισμένη συνταγή δεν είναι άλλη από το ψάρι α λα σπετσιώτα, ένα τοπικό πιάτο, σήμα κατατεθέν των Σπετσών, με φρέσκο ψάρι, ντομάτα, σκόρδο και μυρωδικά, το οποίο ψήνεται αργά στο φούρνο. Τοπικό γλυκό συνυφασμένο με τον προορισμό, είναι τα αμυγδαλωτά, με φανατικούς οπαδούς να τα  θεωρούν κορυφαία και ασύγκριτα με οποιαδήποτε άλλα. Περιέχουν μέλι, σιμιγδάλι και κανέλα, ενώ διαφοροποιητικό τους στοιχείο είναι ότι ραντίζονται με ροδόνερο που προσδίδει ένα εθιστικό άρωμα, αλλά και ελκυστική γεύση. Στις Σπέτσες, τα τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι επίσης το θυμαρίσιο μέλι, ενώ τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που φέρνουν καθημερινά τα καΐκια αποτελούν βασική πρώτη ύλη των μενού σε ταβέρνες και εστιατόρια.

Πώς να έρθετε

Οι Σπέτσες βρίσκονται σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα και προσεγγίζονται εύκολα με πλοίο. Μπορείτε επίσης να πάτε οδικώς μέχρι την Κόστα Αργολίδας και από εκεί με θαλάσσιο ταξί να φθάσετε στο νησί.