Η Σκόπελος, νησί του δυτικού Αιγαίου, ανήκει στις Σποράδες, και ενώ δεν στερείται τουριστικών υποδομών, αποποιείται τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της γειτόνισσας Σκιάθου, και επιμένει πιστή στο χαμηλό προφίλ της. Θεωρείται ο παράδεισος κάθε επισκέπτη που αναζητά εξωπραγματική ομορφιά και απόλυτη ηρεμία. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Στάφυλος, γιος του θεού Διόνυσου, ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού. Σήμερα στην ομώνυμη τοποθεσία, τον Στάφυλο, βρίσκεται ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, και μαρτυρά την ύπαρξη οικισμού από την μυκηναϊκή εποχή. Στα αρχαία χρόνια συναντάται με το όνομα Πεπάρηθος και φημίζεται για το κρασί του.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, η οποία αποτελεί παραδοσιακό οικισμό, και γοητεύει με την χαρακτηριστική νησιωτική αρχιτεκτονική της και τα γραφικά καλντερίμια της. Δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός, το χωριό της Γλώσσας, που είναι χτισμένο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου και έχει ονειρεμένη θέα. Το νησί έχει πολλά ξωκλήσια και μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.
Οι παραλίες της Σκιάθου, είναι κυριολεκτικά «βουτηγμένες» στο πράσινο. Ενώ οι βόρειες και ανατολικές είναι πιο βραχώδεις, οι υπόλοιπες και δη οι νότιες παραλίες της Σκοπέλου είναι καταπράσινες με κρυστάλλινα νερά. Μερικές από αυτές είναι οι, Μηλιά, Βελανιό, Στάφυλος, Γλυστέρι, Κατακαλού κ.α.
Γαστρονομία
Η γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά της Σκοπέλου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ντόπιοι ασχολούνται με τη γη, την κτηνοτροφία και την αλιεία, αλλά και τον τουρισμό. Το νησί των Σποράδων, φημίζεται για τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και τα αμύγδαλά του καθώς και ένα είδος κατσίκας, την «γίδα Σκοπέλου» που συναντάται μόνο σε αυτόν τον τόπο. Το κρασί, κατέχει σημαντική θέση, στην ιστορία του τόπου, ενώ σήμερα έχουν ξεκινήσει συστηματικές προσπάθειες παραγωγής οίνου, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής πιστοποιημένο οινοποιείο. Ποικιλίες που παράγονται είναι ο Πεπαρήθιος μαύρος οίνος (από την αρχαία ονομασία του νησιού Πεπάρηθος) από τα χαρακτηριστικά τοπικά μαύρα σταφύλια αλλά και λευκές ποικιλίες όπως Ροδίτης και το Σαββατιανό. Εξαιρετικής ποιότητας είναι το θυμαρίσιο μέλι και το ελαιόλαδο.
Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του νησιού είναι η στριφτή τυρόπιτα, φτιαγμένη με τραγανό χειροποίητο φύλλο με γέμιση από ντόπιο κατσικίσιο τυρί. Στα παραδοσιακά πιάτα της Σκοπέλου περιλαμβάνονται και οι κοκκινιστοί κεφτέδες μαγειρεμένοι με δαμάσκηνα , η γίδα με δαμάσκηνα και κυδώνια, καθώς και πιάτα με βάση τους τα θαλασσινά όπως το γιουβετσάκι με αστακό, η αστακομακαρονάδα ή οι χταποδοκεφτέδες. Το διασημότερο γλυκό είναι του κουταλιού και λέγεται «αυγάτο» με βάση το σκοπελίτικο δαμάσκηνο. Τοπικά γλυκά που αξίζουν τη δοκιμή, είναι και τα αμυγδαλωτά, η γαλατόπιτα στριφτή, οι λουκουμάδες το σκοπελίτικο μέλι και οι ντόπιες μαρμελάδες.
Πώς να φθάσετε
Η Σκόπελος, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων, και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα με πλοίο με συνδέσεις από τα λιμάνια του Βόλου, της Εύβοιας (Μαντούδι), και της Θεσσαλονίκης, ενώ μπορείτε να ταξιδέψετε και αεροπορικώς έως τη Σκιάθο και από εκεί με πλοίο.