Η καίρια γεωγραφική της θέση, καταμεσής του Αιγαίου, την καθιστά επί της αρχής περιζήτητο σταυροδρόμι, με σημαντική ιστορία. Η Πάρος, αποτελεί έναν από τους διασημότερους νησιωτικούς προορισμούς σήμερα, κυρίως λόγω της γραφικής ομορφιάς, των εντυπωσιακών παραλιών και της προσφοράς κορυφαίων υπηρεσιών λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στον 7αι. πΧ, λίγο έξω από την Παροικιά, στην περιοχή Μαράθι συναντάμε τα αρχαία Λατομεία, όπου εξορυσσόταν το διάσημο λευκό παριανό μάρμαρο, με μνημειώδη γλυπτά όπως η Αφροδίτη της Μήλου, να έχουν φτιαχτεί από αυτό. Μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί την πηγή πλούτου που αποτέλεσε και αποτελεί έως τις μέρες μας.

Επιστροφή στο σήμερα, με την πρωτεύουσα Παροικιά να αποτελεί τη νούμερο ένα στάση κάθε επισκέπτη. Εδώ βρίσκεται μεταξύ άλλων και το εντυπωσιακό Κάστρο από την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς και η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή, ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας. Η Νάουσα, φυσικό λιμανάκι, με την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά, συγκεντρώνει με τη σειρά της το ενδιαφέρον και λόγω της έντονης επιχειρηματικής της δραστηριότητας και της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας. Οι Λεύκες έρχονται να σπάσουν το κλισέ του ξηρού τοπίου και εντυπωσιάζουν με το πράσινο. Εδώ βρίσκεται και ο μεγαλοπρεπής Ναός της Αγίας Τριάδας, ένας από τους πολλούς που αξίζει να επισκεφτείτε στο νησί. Τέλος, η κοιλάδα των Πεταλούδων, προστατευμένος βιότοπος Natura 2020, ίδιος με εκείνον της Ρόδου και «σπίτι» ενός σπάνιου είδους πεταλούδας. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού εντυπωσιάζουν με την χρυσή τους άμμο, ωστόσο δεν λείπουν και οι βραχώδεις, πιο άγριες ακτές. Η Χρυσή Ακτή, ο Αμπελάς και οι Κολυμπήθρες είναι οι διασημότερες.

Γαστρονομία

Η Πάρος, αν και Κυκλαδονήσι διαθέτει πλούσια χλωρίδα με αποτέλεσμα η γη της να παράγει πολύτιμα καλούδια όπως η κάπαρη, το κρίταμο, τα σύκα, τα μανιτάρια, το λάδι και το μέλι, όχι σε μεγάλες ποσότητες βέβαια. Μαζί με την Σαντορίνη αποτελούν τα δυο ελληνικά  νησιά με την μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Εδώ, συναντάμε ξηρά λευκά και κόκκινα ΠΟΠ αλλά και τον γνωστό γλυκό οίνο Μαλβάσια. Βέβαια εκτός από κρασί, εντοπίζουμε και παριανά αποστάγματα όπως η δημοφιλής σούμα και το ούζο. Στο νησί σήμερα υπάρχουν αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία που μυούν τον επισκέπτη και σε άλλες ποικιλίες και μαρτυρούν την διάθεση να εξελιχθεί περαιτέρω η παρουσία του τόπου στον κλάδο του κρασιού. Σημαντική θέση στη λίστα τοπικών προϊόντων έχουν τα τυριά. Εδώ η παραγωγή δεν ξεφεύγει συνήθως από τα όρια του νησιού και αφορά ως βάση της σχεδόν αποκλειστικά το αγελαδινό γάλα. Γραβιέρες, κεφαλοτύρια, ανθότυρα και μυζήθρες είναι τα πιο γνωστά. Τα γλυκά του νησιού βασίζονται, όπως συνηθίζεται και σε άλλα νησιά, στις γεμίσεις με τυρί ή/και μέλι. Έτσι και εδώ συναντάμε τσιμπητά, μυζηθροπιτάκια παστέλια κ.α. Από παραδοσιακές ντόπιεςς συνταγές ξεχωρίζει το εορταστικό γεμιστό αρνάκι γνωστό και ως πατούδο (ο γνωστός και ως Λαμπριάτης και από άλλα νησιά), το κουνέλι στιφάδο, οι σουπιές με χόρτα και μυρωδικά, οι πίτες, καθώς και τα μανιτάρια σε διάφορες εκδοχές. Εδώ θα γευτείτε και τεράστια ποικιλία σε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, τα οποία μάλιστα φημίζονται για την εξαιρετική τους γεύση.

Πώς να έρθετε

Η Πάρος, βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα είτε με πλοίο από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, είτε με αεροπλάνο.