Η Άνδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, και δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη Νάξο, φημίζεται για την αρχοντιά & αλλά και τον πολιτισμό της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εδώ θα βρείτε πολλά μουσεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το πιο γνωστό, είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στη Χώρα. Επιβλητικά αρχοντικά των καπεταναίων, πολυτελή και εντυπωσιακά κτήρια με χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα μαρτυρούν την ευμάρεια που επικρατούσε σε αυτόν τον τόπο. Η ανάπτυξη της ναυτιλίας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του νησιού.
Το πραγματικό του όνομα το νησί -όπως και τα περισσότερα νησιά-, το «οφείλει» στην μυθολογία και τον πρώτο του κάτοικο τον θεϊκής καταγωγής Άνδρο.
Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά την Άνδρο ξεχωριστή είναι το εύφορο έδαφός της. Ιδίως στο κεντρικό της τμήμα, εντυπωσιάζει με τα νερά και το πράσινο, αναδεικνύοντας τον φυσικό της πλούτο. Στο νησί μάλιστα, μπορείτε να κάνετε πολλές ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα με την διάχυτη αρχοντιά και την έντονη πολιτισμική δράση. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι εκδηλώσεις της, συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το Μπατσί, το Κόρθι, οι Στενιές είναι ένα δείγμα άλλων οικισμών και χωριών που θα επισκεφτείτε. Το νησί έχει περίπου 30 παραλίες, με αρκετές από αυτές να είναι ανοργάνωτες και να παραμένουν αποστασιοποιημένες από τον μαζικό τουρισμό. Της Γριάς το πήδημα με τον χαρακτηριστικό πανύψηλο βράχο μέσα στο νερό, η οργανωμένη χρυσή άμμος, ο σοφιστικέ Ζόρκος με τη χρυσαφένια άμμο και η Άχλα είναι οι πιο γνωστές.
Γαστρονομία
Η εύφορη γη της Άνδρου παράγει μια πλούσια παλέτα τοπικών προϊόντων, και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Χόρτα, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αλλά και τα ντόπια τυριά, όπως το βολάκι, η κοπανιστή, το μαλακό και η πετρωτή, αποτελούν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα. Από την κτηνοτροφία απολαμβάνουμε τα λουκάνικα Άνδρου με επίγευση γλυκάνισου, λούζα -καπνισμένα κομμάτια χοιρινού με μυρωδικά- αλλά και αρνιά και κατσίκια μαγειρεμένα σε διάφορες εκδοχές της ελληνικής κουζίνας.
Όταν μιλάμε για τοπικά πιάτα στην Άνδρο, η πρώτη θέση δικαιωματικά δίνεται στην διάσημη φουρτάλια, την ομελέτα με κομμάτια από ντόπια λουκάνικα και πατάτες τηγανιτές. Δεν υπάρχει ταβέρνα και εστιατόριο στο νησί, που να μην συμπεριλαμβάνει είτε την παραδοσιακή συνταγή αναλλοίωτη, είτε κάποια μοντέρνα εκδοχή της. Επίσης, μπορούμε να την εντοπίσουμε εμπλουτισμένη και με εποχικά οπωροκηπευτικά όπως κολοκύθια, κουκιά κοκ σε κάποια καφενεία και ταβερνάκια. Αξίζει να αναφερθεί και η ιδιαίτερη σχέση του νησιού με τα χειροποίητα ζυμαρικά, με εργοστάσια μακαρονοποιϊας να λειτουργούν εδώ ιστορικά, από τις αρχές του 1900. Ένα από τα γνωστότερα, η Φάμπρικα, στο χωριό Στενιές λίγο έξω από την Χώρα, υπήρξε το εργοστάσιο με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε όλα τα Βαλκάνια. Σήμερα δεν έχει απομείνει κανένα τους ενεργό. Στο νησί θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ενώ νόστιμα είναι και τα ντόπια κρέατα.
Πρωταγωνιστική θέση στις τοπικές συνταγές έχουν τα γλυκά. Η διάσημη ανδριώτικη ζαχαροπλαστική, προσελκύει το ενδιαφέρον κάθε γευσιγνώστη και έχει τις ρίζες της στις αρχές του περασμένου αιώνα. Γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά, καλτσούνια και παστιτσάκια καλούν για δοκιμές, ενώ από εδώ δεν φεύγει κανείς χωρίς να γευτεί την αφράτη νουγκατίνα.
Πώς να έρθετε
Η Άνδρος, βρίσκεται βορειοανατολικά της Εύβοιας, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα με πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας.