Το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, βρίσκεται στην καρδιά του Σαρωνικού Κόλπου και γύρω του υπάρχουν το Αγκίστρι, η Τροιζήνα, τα Μέθανα και ο Πόρος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας ερωτεύτηκε την κόρη του θεού ποταμού Ασωπού, τη νύμφη Αίγινα και τη μετέφερε στον τόπο που έκτοτε έλαβε το όνομά της.

Το νησί, που το 1826 ανακηρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, διακρίνεται για την ιστορία και τον πολιτισμό του. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα νεοκλασσικά κτήρια και οι σημαντικοί ναοί της τα μαρτυρούν.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι ο Ναός της Αφαίας, που χρονολογείται περίπου από το 500 π.Χ. Η αρχιτεκτονική του τον καθιστά μοναδικό και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Άλλα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Αρχαιολογικός χώρος Κολώνας κοντά στο λιμάνι, η Παλαιοχώρα, και το Εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου σε κοντινή απόσταση. Στην Αίγινα, ο επισκέπτης εκπλήσσεται και από τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Από την πολυσύχναστη Αγία Μαρίνα, μέχρι τις πιο ήσυχες παραλίες όπως ο Μαραθώνας και η Πέρδικα, το νησί προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών και τοπίων. Η επίσκεψη στο νησάκι Μονή απέναντι από την Αίγινα και μια ανάσα από την Πέρδικα, αποτελεί μοναδική εμπειρία, με παγόνια, σκίουρους, ελάφια και αγριοκάτσικα να σας κάνουν παρέα όσο κολυμπάτε στα γαλαζοπράσινα νερά.

Γαστρονομία

Ο προορισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το διάσημο κελυφωτό φιστίκι, το οποίο θεωρείται το νοστιμότερο και ποιοτικά ανώτερο παγκοσμίως. Το αιγινήτικο φιστίκι, καλλιεργείται στο νησί από τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα, το 1896, ο Νικόλαος Περόγλου, φυτεύει για πρώτη φορά σπόρους πιθανότατα από την Συρία και δημιουργεί την πρώτη οργανωμένη φυτεία φιστικιού. Το 1996, το «θαυματουργό» τοπικό προϊόν, αναγνωρίζεται ως ΠΟΠ επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την εξαιρετική του ποιότητα. Καθοριστικός παράγοντας στην υπέροχη γεύση και το μοναδικό άρωμά του, είναι το ασβεστώδες έδαφος του νησιού. Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Φιστικιού, επισφραγίζει την άρρηκτη σχέση του τόπου με το προϊόν.

Από τα παραπάνω, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί τα περισσότερα τοπικά γλυκά έχουν ως βάση το φιστίκι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τυριά της Αίγινας με το γκερεμέζι, μαλακό τυρί από γίδινο γάλα το οποίο ωριμάζει για 4-5 μέρες σε ειδικά σκεύη και χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε ντάκους, σαλάτες και πίτες, και το γιαουρτοτύρι που παρασκευάζεται από γιαούρτι και φέτα ημέρας, να είναι τα πλέον παραδοσιακά.

Από ντόπιες συνταγές αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε και την τηγανόσουπα, μια ψαρόσουπα που παρασκευάζεται στο τηγάνι.

Πώς να φθάσετε

Η Αίγινα ανήκει στα νησιά του Αργοσαρωνικού και είναι εύκολα προσβάσιμη από τον Πειραιά με τα πλοίο ή κάποιο ιπτάμενο δελφίνι.