Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη, και έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, συνδυάζει ορεινούς όγκους, μαγικά νερά και εύκολη προσβασιμότητα. Μαζί με τη Λευκάδα είναι τα μοναδικά νησιά που μπορούν να προσεγγιστούν οδικώς.
Η Εύβοια, θα μπορούσε να γεμίσει ολόκληρους ταξιδιωτικούς τόμους με πληροφορίες που την αφορούν, και λόγω του μεγέθους της, των σημείων ενδιαφέροντος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, αλλά και της ιστορίας της. Στις γραμμές που ακολουθούν θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια γενική εικόνα του νησιού, που αποτελεί ένα ανεξερεύνητο κεφάλαιο του ελληνικού χάρτη.
Σύμφωνα με την μυθολογία ο Ηρακλής επισκέπτεται διαρκώς την Εύβοια, η οποία ίσως αποτελεί και τόπο διαμονής του, ενώ η πρωτεύουσα της, η Χαλκίδα και η Ερέτρια αποτέλεσαν ισχυρές πόλεις – κράτη της χώρας. Το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο, με το κεντρικό της τμήμα να «ανοίγει» στις άκρες, εκτείνεται κατά μήκος της βορειονατολικής Στερεάς Ελλάδας, ενώ μέρος των παράλιών της βρέχονται από το Αιγαίο Πέλαγος. Οι παραλίες της διακρίνονται από έντονη ποικιλομορφία, καθώς συναντάμε από εξωτικές αμμώδεις, οργανωμένες ή μη, με κρυστάλλινα διαυγή νερά που θυμίζουν φυσική πισίνα, έως βραχώδεις κολπίσκους με μπλε βαθύ βυθό και έντονα κύματα. Στο βόρειο και βορειοανατολικό κομμάτι ιδίως, που βρέχεται από το Αιγαίο, παραλίες όπως η Χιλιαδού και η Αγία Άννα διακρίνονται για την παρθένα και άγρια ομορφιά τους. Στο νότιο τμήμα της ξεχωρίζει η παραλία της Μεγάλης Άμμου που ανάλογα με τους αέρηδες αλλάζει σχήμα και μορφή, γεγονός που την καθιστά μοναδική. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ και την γνωστή παραλία της Αιδηψού με τα ιαματικά νερά που αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού με μία απόδραση.
Στην Εύβοια, ο επισκέπτης θα συναντήσει πανέμορφα χωριά και μικρές πόλεις, όπως στο νότιο τμήμα, το Μαρμάρι και την Κάρυστο, και παράλληλα θα αντικρίσει αξιοθέατα όπως τα Δρακόσπιτα, το φαράγγι του Δίρφυ που αποτελεί το πιο ψηλό βουνό της, και τους καταρράκτες του Πλατανιστού.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, οι νησίδες Πεταλιοί γνωστές και ως «Μαλδίβες της Ελλάδας» προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης και προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία σε όποιον βουτήξει στα γαλάζια κρυστάλλινα νερά τους.
Γαστρονομία
Η ονομασία της Εύβοιας, προέρχεται από τον Όμηρο και μαρτυρά το γόνιμο καλλιεργήσιμο έδαφος και την έντονη βουτροφία (ευ-βους). Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πως τα τοπικά προϊόντα της είναι πλούσια και αγνά.
Τα σύκα της Κύμης θεωρούνται τα καλύτερα παγκοσμίως, τα ελαιόδεντρα παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι, το μέλι της περιοχής εκπλήσσει ευχάριστα όποιον το δοκιμάσει, ενώ το ντόπιο τουλουμοτύρι κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η ντόπια κουζίνα διακρίνεται από την απλότητα, την λιτότητα και την καλή πρώτη ύλη. Σε αυτή τη λογική, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Εύβοιας θα απολαύσετε κορυφαίας ποιότητας κρέατα, όπως αιγοπρόβατα, κυνήγια, μοσχάρια κ.α. Τα κρέατα της Δίρφης, ο λαγός στιφάδο όπου και να τον συναντήσετε, και τα ψητά, αποζημιώνουν όποιον τα δοκιμάσει. Εκλεκτός μεζές για μερακλήδες είναι και ο πασπαλάς, που συχνά μπαίνει σε ομελέτα και που εδώ παρασκευάζεται αποκλειστικά από καπνιστό χοιρινό κρέας. Από παραδοσιακά πιάτα, οι κουρκουμπίνες ή γκόγκλιζες, είναι τα τοπικά ζυμαρικά που σερβίρονται με τριμμένο τυρί, ή με σάλτσα και τυρί. Με αυτά συχνά συνοδεύονται και παραδοσιακά πιάτα, όπως το κοκκινιστό, το λεμονάτο κοκ. Από πίτες οι τυροπιτάρες γεμιστές με τουλουμοτύρι, και οι χορτοπιτάρες με εποχικά χόρτα της εκάστοτε περιοχής και τουλουμοτύρι αποτελούν ιδανικό συνοδευτικό -και όχι μόνο- στα τραπέζια της περιοχής. Από γλυκά, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γαλακτομπούρεκο της Χαλκίδας, και τα γλυκά του κουταλιού, δη από εσπεριδοειδή.
Πώς να φθάσετε
Η Εύβοια συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της γέφυρας της Χαλκίδας, που απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα. Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές ακτοπλοϊκές συνδέσεις από διάφορα λιμάνια όπως η Ραφήνα και η Αρκίτσα προς αντίστοιχα λιμάνια του νησιού.